Τέχνη και καλοκαίρι πάνε μαζί: Ενας οδηγός για τις εκθέσεις του καλοκαιριού

Η χώρα μας εκτός από την υπεροχή του ελληνικού ήλιου και του απέραντου γαλάζιου, παρουσιάζουν και μια πληθώρα εικαστικών δράσεων και εκθέσεων τους καλοκαιρινους μήνες. 

Με αγάπη προς την τέχνη αλλά και προς τους κοντινούς και κυκλαδιτικους προορισμούς συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε εκθέσεις που μπορείτε να δείτε στα νησία μας και να ταξιδέψετε έτσι στον κόσμο της ζωγραφικής και της γλυπτικής αλλιως. 

ΥΔΡΑ : #1 Τζεφ Κουνς «Apollo»

Τοποθεσία: Σφαγεία Ύδρας,

Πρώτη στάση στην Ύδρα, και στην πολυσυζητημένη έκθεση εγκατασταση του διασημου Αμερικανού καλλιτέχνη Jeff Koons, στα Σφαγεία της Υδρας που το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει μετατρέψει σε  πολιτιστικό τοπόσημο

Η ατομική του έκθεση, που φέρει τον τίτλο "Apollo" υποδέχεται τους επισκέπτες με έναν παιγνιώδη Απόλων -ηλιο στο εσωτερικό των σφαγείων με μια εγκατάσταση αποτελούμενη από νέα γλυπτά του καλλιτέχνη και readymade αντικείμενα που εμπλέκουν τον θεατή σε έναν μεταφυσικό διάλογο περί του σύγχρονου και του αρχαίου.



Εξυμνώντας την ανθρώπινη ιστορία και φιλοδοξία, οι τοίχοι μέσα στο Σφαγείο έχουν μεταμορφωθεί με βάση τις αρχαίες τοιχογραφίες από το Boscoreale, κοντά στην Πομπηία, για να φιλοξενήσουν παλιά και νέα έργα του Κουνς, όπως ένα ζευγάρι μπρούντζινα αθλητικά παπούτσια Nike, το Gazing Ball Tripod.




ΣΥΡΟΣ: #2 Franscesco Moretti 

 Η "Σάλα" στον όροφο του "Appaloosa.syros-art room", φιλοξενεί τον σπουδαίο καλλιτέχνη Francesco Moretti.

Γλυπτά ψάρια, πουλιά και ζώα, σε ένα πάντρεμα υλικών από μέταλλο και ξύλο με στιβαρούς όγκους και μινιμαλιστικές γραμμές, δίνουν ένα ευφυές και δυνατό αισθητικό αποτύπωμα!
Επιμέλεια - Penelope Gatsas
Εγκαίνια
Πέμπτη 11/8/2022
8.30 μμ
Σας περιμένουμε _Η ομάδα του "Appaloosa








ΛΕΥΚΑΔΑ: #3 "Εδουάρδος Σακαγιάν «Κολυμβητές  »

Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος». Kalfayan Galleries
Εδουάρδος Σακαγιάν “Θεατές κολυμβητές”
16-30 Αυγούστου 2022
Καθημερινά: 11.00-13.00 και 19.00-22.00 εκτός Κυριακής πρωί
Εγκαίνια: Τρίτη 16 Αυγούστου, ώρα 20.00’
Επιμέλεια: Χαρά Σαΐτη
12/08/2022 Εδουάρδος Σακαγιά νέκθεση ζωγραφικής. αίθουσα τέχνης Θ.Στάμος Πνευματικό Κέντρo Δήμου Λευκάδα
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων έχει την τιμή να παρουσιάσει την έκθεση ζωγραφικής του Εδουάρδου Σακαγιάν, με τίτλο «Θεατές κολυμβητές». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 στις 20.00’, στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» και θα διαρκέσει έως 30 Αυγούστου .
Την έκθεση επιμελήθηκε η Χαρά Σαΐτη, που αναφέρει στο προλογικό της σημείωμα:
« Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς, ο Εδουάρδος Σακαγιάν, με πλούσια εικαστική πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζει έναν κόσμο ρευστό, έναν κόσμο ξενοιασιάς και θαλασσινών διακοπών, με διάθεση ενδοσκοπική και παράξενα αποκαλυπτική βαθύτερων αναζητήσεων. Με σοφή και ανεπιτήδευτη απλότητα μεταμορφώνει το θαλασσινό περιβάλλον των διακοπών σε πεδίο θέασης. Μετά τους «Θεατές», οι κολυμβητές με ορθάνοιχτα μάτια παρατηρούν με διεισδυτικό βλέμμα τους άλλους, αλλά και αφήνονται με άνεση στη θέαση των άλλων. Πρόκειται για ένα παιχνίδι, που φθάνει στην αυτογνωσία, μέσα από την παρατήρηση του ίδιου του εαυτού μας. Χρειαζόταν μόνο η ματιά του καλλιτέχνη για να μας το επισημάνει. Έτσι απλά, μέσα στην θερινή ραστώνη και ξενοιασιά, ο Σακαγιάν
Εδουάρδος μας αποκαλύπτει, ό,τι ίσως κρύβεται ή ό,τι αφήνουμε εμείς οι ίδιοι να φανεί. Με παιδική αφέλεια και περιέργεια, ο χρωστήρας του σκάβει πίσω από την γαλάζια επιφάνεια, φωτίζοντας-τι άλλο;- τον άνθρωπο, ως κέντρο αναφοράς και αναζήτησης.»







Εδουάρδος Σακαγιάν “Θεατές κολυμβητές”
Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος»
16-30 Αυγούστου 2022
Καθημερινά: 11.00-13.00 και 19.00-22.00 εκτός Κυριακής πρωί
Εγκαίνια: Τρίτη 16 Αυγούστου, ώρα 20.00’
Επιμέλεια: Χαρά Σαΐτη

ΤΗΝΟΣ: #4  «Under the Sun Cycladic Village» Ομαδική έκθεση  Υστέρνια Τήνου

Η ομαδική έκθεση «underthesun» σε επιμέλεια Οντέτ Κουζού αντλεί από το μοναδικό τοπίο της Τήνου και δημιουργεί μια in situ εγκατάσταση στο υπόσκαφο Cycladic Village που βρίσκεται σε έναν λόφο στα Υστέρνια. Δώδεκα καλλιτέχνες εμπνέονται από τα χρυσαφένια χρώματα και τις χωματώδεις υφές, τους δυνατούς αέρηδες και την αλμύρα της θάλασσας και δημιουργούν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο κυκλαδίτικο νησί. Αισθητική της οθόνης, διερεύνηση της έννοιας του μύθου σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, γλυπτικές συνθέσεις και ίχνη παιδικής ζωγραφικής, αφηγήσεις για τη θηλυκότητα, το φύλο και την ταυτότητα καταλαμβάνουν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο σε μια δημιουργική συνομιλία.



Συμμετέχουν οι εικαστικοί Αντωνάκης, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αριστείδης Λάππας, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Ευγενία Βερελή, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Μαριλία Κολυμπίρη, Νάνα Σαχίνη, Πάνος Προφήτης, Σωκράτης Φατούρος, Σοφία Στέβη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου

ΑΝΔΡΟΣ: #5 Αλεξάνδρα Αθανασιάδη «Πλάθοντας το άυλο» Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή, Άνδρος

Η αναδρομική έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στο Μουσείο της Άνδρου καλύπτει σχεδόν πέντε δεκαετίες δημιουργίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει τις πολλαπλές πτυχές της πορείας της καλλιτέχνιδας από τα πρώιμα παιδικά έργα της έως σήμερα. Η έκθεση ξεκινά από το εργαστήριό της, στο οποίο δημιουργεί εδώ και τριάντα χρόνια, συλλέγοντας και στη συνέχεια πλάθοντας θραύσματα από ξύλο, μέταλλο και χαρτί, και ολοκληρώνεται με την ενότητα που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της τέχνης της, το ανθρώπινο σώμα. Γυναικείες και ανδρικές φιγούρες από ξύλο, μέταλλο και χαρτί, εμπνευσμένες από τη μυθολογία, την ίδια, τον πατέρα ή τον σύζυγό της συνυπάρχουν σε αυτόν τον χώρο, εκφράζοντας όλες τις πλευρές, ακόμα και τις πιο σκοτεινές, του έργου της, ενώ σημαντική θέση κατέχει η εργασία της για τον Καβάφη που ολοκληρώνεται με μια in situ εγκατάσταση.






Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου


ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: #6 Pop Up Summer Project Volcan of Santorini,

Στο νησί της Σαντορίνης παρουσιάζει η γκαλερί Ζουμπουλάκη, το Pop Up Summer Project Volcan of Santorini, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πέτρου Μ. Νομικού στα Φηρά της Σαντορίνης.

Μια επιλογή art & design αντικείμενα από το Art Shop της Κριεζώτου 6, καθώς και ένας περιορισμένος αριθμός από πρωτότυπα έργα τέχνης των συνεργαζόμενων καλλιτεχνών – ορισμένα εκ των οποίων έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το project, εμπνευσμένα από το μοναδικό Κυκλαδίτικο τοπίο.






Comments